Den modbydelige voldtægtskultur på facebook

Af Simon Griis


Det vrimler med hadesider, konspirationssider, voldsforherligende sider, gabestok sider, små-grønne-alien sider og alt muligt andet skidt og kanel, hostet op direkte fra det allerdybeste pestbefængte, svovllugtende, slimproducerende, mørke, hadske dyb, kaldet menneskets sjæl.


Kristelig Dagblad har haft en god artikel om den voksende voldtægtskultur på facebook. Artiklen har de egentlig tyvstjålet fra bloggeren ”Manteufel” uden at give hende kredit for det.

Jeg vil ikke genfortælle artiklen. Den kan du selv læse. Jeg vil dog sige dette: Da internettet vandt frem, og senere Youtube og de sociale medier, tænkte jeg, at dette var et stort skridt for den almindelige mand på gaden, og en ny stor mulighed for ham til at udtrykke sig.

Fra nu af, tænkte jeg, ville det blive svært at skjule sandheden. Sammensværgelser og coverups ville få det yderst vanskeligt, og de mekanismer i mennesket, som før i tiden resulterede i lynchninger uden rettergang og uretfærdige beskyldninger og forfølgelser kunne bremses med ”sandheden på internettet”. Skjult mobning og chikanerier ville nemmere kunne offentliggøres og afsløres. Overgreb fra myndighederne, vold i ægteskabet, overfald på gaden – alt dette skulle nu bekæmpes af gode samfundsborgere, bevæbnede med mobiltelefoner og facebook.

Ak ak ak …

Det, vi ser i disse år mangler sidestykke i verdenshistorien. Det er det laveste af det laveste i menneskets natur, som sprøjtes ud på internettet. Her er ingen ophøjet moral, ingen almen etik Den fagre nye socialmedieverden har ikke skabt nye muligheder for at bedre og udbygge de sociale relationer og styrke de mellemmenneskelige forhold.

Det vrimler med hadesider, konspirationssider, voldsforherligende sider, gabestok sider, små-grønne-alien sider og alt muligt andet skidt og kanel, hostet op direkte fra det allerdybeste pestbefængte, svovllugtende, slimproducerende, mørke, hadske dyb, kaldet menneskets sjæl.

I dette inferno af alt det, internettet IKKE skulle have været, blomstrer også en ny såkaldt voldtægtskultur. Her er det ok med voldtægtsjokes, det er ok at udstille ofre, og skrive direkte til dem for at håne og latterliggøre dem, og det er ok at opfordre til voldtægt og drab.

De mennesker, som vover at bekæmpe dette fænomen, bl.a. kvinderne bag ”Rapebook”, bliver selv mål for trusler og latterliggørelse. Og facebook er ofte måneder om at slette sider, der specialiserer sig i opfordring til voldtægt, hvis de overhovedet gør noget ved det. ”Rapebook” er ikke længere aktiv, dels på grund af de mange voldtægtstrusler de modtog direkte og personligt, og dels fordi det var næsten resultatløst at overbevise facebook om at lukke voldtægtssiderne.

Man undrer sig storligt. Jeg har måttet lytte til en kristen sang andre steder på nettet, fordi facebook stemplede den som anstødelig og blokerede den. Facebook har blokeret mig i en gruppe, fordi nogen fandt en artikel mod abort stødende. Der findes mange af den slags eksempler. Dana Bakdounes tog et billede af sig selv uden burka som en del af et fremstød, udført af ”Kvinders opstand i den arabiske verden”. Hendes billede blev slettet og hun selv blokeret i et tidsrum. Da ”Kvinders opstand i den arabiske verden” udsendte en pressemeddelelse, hvor de forholdt sig skeptisk over for facebooks behandling af sagen, blev administratorerne straffet med op til 30 dages blokering på facebook.

Sammenlign disse eksempler med at det tog ”Rapebook” to måneder og 180.000 underskrifter at overbevise facebook om at lukke specifikke voldtægtsopfordrende facebooksider.

Så sidder det pæne borgerskab og chokeres over dette, og ænser ikke, at der er tale om en vidt udbredt almen tendens. Det er ikke kun få unge ballademagere. Vi har fulgt med i den voldtægtskultur, som hersker i Indien og Sydafrika, og i andre lande langt væk, mens vi måske egentlig skulle være mere obs på en ny og voksende sprogbrug med indbygget accept af og opfordring til voldtægt her i vores egen vestlige baghave.


Læs mere her:


Efterskrift?
Har du lyst til et efterskrift? Se dette lille videoklip. Det er fra CNN og handler om en voldtægt af en 16 årig pige i Steubenville, Ohio. Voldtægtsforbryderne er unge mænd fra det lokale fodboldhold, og hele byen er optaget af at støtte op om dem. Læg mærke til, at CNNs reportere ikke nævner offeret. Det er de to unge pæne mænd, der er ofre, det er deres liv og fremtid, der er ødelagt – ikke fordi de har begået en grim forbrydelse – men fordi de er blevet dømt for den forbrydelse, de har begået.

Flere nyhedskanaler bragte deres historier med en vinkel, der skulle vække sympati for de to unge mænd. Samtidig offentliggjorde de navnet på offeret, understregede at offeret var fuld, og rapporterede om de mange trusler mod offeret, som kom via internettet under retssagen. Alle tre ting er kontroversielle og problematiske i dækningen af historien.

Dette er i allerhøjeste grad usmageligt, men viser hvor nemt et menneske, en gruppe, ja et helt samfund kan acceptere voldtægt under visse forhold.


 Se også:
http://storify.com/miamoody11/media-coverage-of-the-ohio-rape-case
http://www.latestdigitals.com/2011/10/08/facebook-refuses-remove-rape-joke-page/ (2011)Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.