Mirakelbillede af Kristus fra Medjugorje – Eller hva’?

FUP eller FAKTA?

Af Simon Griis

Medjugorje er blevet et meget populært valfartssted for mange katolikker. Mere end 2 millioner besøgende deltog i nadver alene i 2011, og besøgstallet er stadigt stigende.

Også blandt traditionelle protestanter har Medjugorje vundet indpas, og mange finder stedets manifestationer og åbenbarelser fascinerende. At noget sådant, som for år tilbage ville være utænkeligt, kan ske, skyldes til dels protestantisk-kristne mediers fokusering på begivenhederne "dernede". Også i Danmark har vi oplevet, at protestantiske medier har kastet sig over de tilsyneladende overnaturlige mirakler, åbenbaringer og fænomener, som sker i Medjugorje. Dette er ikke et enestående eksempel, men blot ét af flere udtryk for den voksende interesse for paven og den Katolske Kirke.

Blandt fænomenerne i Medjugorje er profetiske ord, åbenbarelser, en roterende sol, og ikke mindst; "Mirakelbilleder", som vises frem på stort set alle "Mejugorjesider" på internettet.
Blandt dem, faldt jeg specielt over ét, som jeg syntes var interessant. "Kristus-skikkelsen i forgrunden af den roterende sol over Medjugorje. Dette billede er taget af Margaret Chadek i 1995. Det er hendes datter, Lisa, som fortæller beretningen. Margaret var i Medjugorje i 1995. En dag sad hun på en bænk uden for kirken sammen med sin søster, Genida. Margaret opdagede, at solen dansede og roterede, og fortalte det til sin søster, men Genida kunne ikke se det. Margaret besluttede at tage et billede af den roterende sol. Da billedet blev fremkaldt, så hun til sin store forbløffelse en tydelig Kristus-skikkelse i forgrunden af solen. Margaret oplevede andre mirakler i Medjugorje. Bl.a. blev hendes to rosenkranse forvandlet til henholdsvis kobber og sølv.

Ikke alle Medjugorjesider er enige om året, da dette billede blev taget af Margaret Chadek. Nogle hævder, som den danske side, at det var i 1995, andre at billedet blev taget i 1990. Allerede her er der et problem med det påståede mirakelbillede fra Medjugorje.

Men personligt har jeg endnu et problem, og det er langt større. For jeg sidder rent faktisk med billedet i min hånd. Ikke en kopi, ikke et print, men et fotografi. Og det har jeg haft siden midten af firserne. Billedet blev nemlig ikke, som påstået, taget i Medugorje i 1995. Det har eksisteret i mange år, også mange år før Medjugorje.

Ca. 10 år før billedet, som påstået, blev taget i Medjurgorje, blev det selv samme billede rent faktisk taget af en amerikansk jagerpilot. Han fløj højt hen over Nordpolen på en rutineflyvning, og hørte pludselig en stemme, som sagde: "Tag dit kamera". Han så sig omkring, men der var kun ham selv i flyet. Flere gange lød røsten "Tag dit kamera". Da så han ud mod horisonten en lysende sky og en menneskefigur tegne sig. Han greb kameraet, og i lutter befippelse trykkede han på udløserknappen, uden at tænke på skarphed eller lys. Det fremkaldte billede er, ifølge denne beretning, lige præcis det, som år senere dukker op som "Mirakelbillede" fra Medjurgorje.

Hvis så blot mine problemer stoppede her, så var tingene jo til at magte. Men det gør de ikke. For i min anden hånd holder jeg endnu et billede. Ikke et print, ikke en kopi, men et fotografi, som har været i familiens eje siden midten af halvfjerserne. Det er et sort / hvid billede af Kristus i skyen. Vi fik det dengang af en kristen broder, som havde det med hjem efter en rejse i USA. Billedet er taget til en begravelse af en 10 årig pige i 1973. Det var en regnfuld dag, og en af deltagerne ved begravelsen tog et billede op imod himlen uden at vide, hvad der skulle vise sig ved fremkaldelsen.

Om du ser på dette billede, som er scannet ind på denne side, kan du tydeligt se, at billedet fra Medjugorje blot er et udsnit af det originale billede, som er blevet forstørret, manipuleret og farvelagt. Det, som efter farvemanipulationen ligner en brændende sol, er i virkeligheden, på det første billede uden farver, en regnvåd hvid sky…

…og sådan er der jo så meget

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.